donderdag 22 augustus 2013

Bier...

Bocholt

Woensdag 21 en Donderdag 22 Augustus
De kapper is het niet geworden. Kon alleen op afspraak en toen we een afspraak wilden maken, waren ze gesloten! Dan niet…..
Het weekend wordt weer iets bijzonders. De kinderen EN kleinkinderen komen naar ons toe. Naar een eilandje bij Neeroeteren. De tent gaat mee en er is een camping bij de haven, dus slaapplaatsen, douche/wasmogelijkheden genoeg. 
Zelf hebben we daar nog nooit aangelegd, zijn alleen maar langs gevaren. Voor ons dus ook een beetje nieuw avontuur. Op afstand zag het er best leuk uit, dat eilandje in het kanaal.
Het weer voor komende dagen blijft zomers en althans de temperatuur. Er worden wat druppels verwacht. Niet veel.


Vanmiddag naar het Brouwerijmuseum geweest. Je weet nooit wat je van zo iets moet denken. Flitsende show zoals Moet-et-Chandon Champagne, veel bombarie maar weinig interessants, of zo’n rondleiding van Castellum, ook Champagne, die ik zeker nog een keertje zou willen doen. Dat laatste is het geworden. Teveel om echt te kunnen overzien. Het hele proces werd ons stapje voor stapje uitgelegd van af het begin, ik geloof 1758, tot op heden. Met alle oorspronkelijke machines, werktuigen en posters keurig uitgestald. Dat heden is natuurlijk maar betrekkelijk. Want de fabriek draait nog steeds op volle toeren, hun grootste klant is bv Aldi,  en daar vertelde de gids alleen maar over, gezien hebben we dit niet.



Maar nu weten we wat “de bloemetjes buiten zetten” inhoudt, “zo zat als een varken”, en als er vreselijk gekletst wordt over niets, en maar doorgaat, de term “zagen” in dit kader vandaan komt.



Waar het bier van gemaakt is als je er GEEN hoofdpijn van krijgt en hoe de smaak bepaald wordt.  Van Blond tot Donkerbruin.



En wat ik helemaal niet wist was dat bier maken ontzettend arbeidsintensief is. Van het eerste gerstkorreltje de brouwerij in tot bier in een vat, duurt minstens 2 maanden opgebouwd uit vele deelprocessen. En ook hoe hoger het alcohol percentage hoe langer  de bewerkingstijd wordt.

En we vinden dit bier nog het lekkerste ook, terwijl we het al lang bij Aldi kopen en niet wisten welke brouwerij dit produceerde…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten